Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
22.11.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Serwis hotelarski
Wywiad z Maciejem Grelowskim
- wieloletnim prezesem zarządu spółki Orbis S.A.

Nie jestem kopistą – kopiowane rozwiązań, które przygotowali i wypracowali inni, nie jest tym, co chciałbym robić – w wywiadzie dla miesięcznika „Hotelarz” mówi Maciej Grelowski – wieloletni prezes zarządu spółki Orbis S.A.

Hotelarz: Dlaczego Pan już nie chce być prezesem Orbisu?

Maciej Grelowski: Dobre pytanie! (śmiech) Tak "intymne", że nie można odpowiedzieć na nie zupełnie szczerze i jednoznacznie. Powiem tak: przeszedłem w Orbisie przez wszystkie szczeble kariery, ale nie oznacza to wcale, że zasłużyłem, by na zawsze osiąść w tej firmie. Obecne czasy wymagają rotacji, zwłaszcza na stanowiskach kierowniczych i strategicznych dla korporacji. Posłużę się przykładem: dyrektor hotelu, będąc z wizytą u kolegi, zauważy wiele rzeczy, których tamten nie może dostrzec i odwrotnie. Ta reguła dotyczy hotelarzy, ale również prezesów zarządów spółek, w tym i mnie.

Hotelarz: Czy będzie Pan pracował bądź współpracował z Orbisem?

Maciej Grelowski: Nie nadaję się już do tej korporacji. Jeśli przejdzie się całą ścieżkę kariery w danej firmie i jest się przez kilkanaście lat jest jej prezesem, nie można zmienić stanowiska na inne. Jeżeli intencją nas wszystkich jest, by Orbis szedł do przodu, to nie może być tak, że w strukturze tej spółki, nawet na poziomie rady nadzorczej, ma funkcjonować ktoś, kto miałby inne zadanie niż inwestor. Oczywiście będę doradzał Accorowi na poziomie centrali. Choć jest to tylko doradztwo, nie będące nawet regularną współpracą.

Hotelarz: Czy marka Orbis za kilka lat zniknie z polskiego rynku?

Maciej Grelowski: Uważam, że byłoby nieuzasadnionym samobójczym strzałem likwidowanie tej marki. Jest ona przecież bardzo dobrze rozpoznawalna w Polsce i nie tylko. Biorąc pod uwagę doświadczenia Accoru z Węgier, gdzie funkcjonują znacznie dłużej niż u nas, nie sądzę, by się na to zdecydowali – tam nie zmienili marki firmy, którą zarządzają (Panonia, sieć hoteli na Węgrzech – red.).

Hotelarz: Gdyby miał Pan 10 mln zł, jaki obiekt i gdzie – w Polsce – by Pan wybudował?

Maciej Grelowski: Wbrew pozorom, nie lubię wielkoprzemysłowego hotelarstwa. Lubię małe, autorskie hotele, o niepowtarzalnym charakterze; niekoniecznie luksusowe. Co prawda, 10 mln złotych nie wystarczyłoby na zbudowanie takiego hotelu, jaki bym chciał. Mógłbym zbudować pensjonat i bardzo chętnie bym to zrobił. Pensjonaty są kategorią niedocenianą w ramach szeroko pojętego hotelarstwa. A na takiej właśnie formule opiera się potęga hotelarskich krajów, takich jak Francja, Włochy, Hiszpania. Zachwycamy się w Polsce ogromnymi, systemowymi hotelami, a podstawą tego biznesu jest hotelarstwo małe, średnie i pensjonatowe. Za 10 mln złotych wybudowałbym więc pensjonat, najchętniej we wschodniej Polsce.

Hotelarz: Czy zgadza się Pan z opinią, ze hotele w Polsce są zbyt drogie?

Maciej Grelowski: Tak. Dzieje się tak dlatego, że produkujemy nieefektywnie. Narzekamy na przepisy, a nic nie robimy, by produkcja usługi hotelarskiej była tania. Uważam też, że mamy zbyt słabo wykształconą kadrę. Wadą polskiego hotelarstwa jest produkcja usług hotelowych opartych na poprzednim modelu, w których nikt nie patrzył na koszty, oferta była ograniczona i występował nadmiar popytu nad podażą. Pracowaliśmy w warunkach monopolu i nie dotyczy to tylko hoteli Orbisu. Dziś baza i oferta się powiększa, popyt nie nadąża, ale – co jest zadziwiające – bardzo niewiele hoteli zrestrukturyzowało swoje koszty. Na szczęście, gospodarka wolnorynkowa powoli wymusza wzrost efektywności.


Maciej Grelowski – ukończył Wyższą Szkołę Ekonomiczną we Wrocławiu. W latach 1975 – 1999 pracował w Hotelu Victoria (m.in. jako kierownik działu handlowego, dyrektor naczelny hoteli Victoria i Europejski). Przez 12 lat był prezesem zarządu, dyrektorem generalnym spółki Orbis S.A. Odpowiada za pomyślną restrukturyzację spółki (w jej wyniku utworzono 51 oddziałów hotelowych i wydzielono: Polskie Biuro Podróży Orbis Sp. z o.o., Orbis Transport Sp. z o.o.). Grelowski jest także współautorem udanego debiutu Orbis S.A. na Giełdzie Papierów Wartościowych (w 1997 roku). Obecnie Orbis S.A. znajduje się na 80. pozycji pośród 150 największych światowych sieci hotelowych; zatrudnia 7500 pracowników, ma oddziały w 28 miastach.

Obszerne fragmenty wywiadu pochodzą z czerwcowego wydania miesięcznika "Hotelarz" (nr 6/2004)

Hotelarz
czerwiec 2004


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000