Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
22.11.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Serwis hotelarski
Turyści zagraniczni w Polsce w 2005 roku

Instytut Turystyki oszacował jak dużo obcokrajowców odwiedziło Polskę w 2005 roku. Według badań nad Wisłę przyjechało około 64,5 mln cudzoziemców - o 4% więcej niż w 2004 roku. Ponad 15 mln z tej grupy przyjechało w celach turystycznych. Najwięcej gości zawitało na Mazowsze (ponad 2,5 mln) i do Małopolski (1,2 mln) – dane te obejmują jednak tylko trzy pierwsze kwartały 2005 roku.

Polsce daleko jednak do najchętniej odwiedzanego przez turystów zagranicznych kraju – Francji. Tam przez cały 2005 rok przyjechało ich ponad 75 mln.

Nad Wisłą zanotowano znaczny wzrost przyjazdów Niemców (o 12% w porównaniu z rokiem 2004) w związku z rozwojem handlu przygranicznego. O 29% gości więcej przybyło też do Polski z głównych krajów zamorskich: USA, Australii, Japonii, Korei Południowej i Kanady.

Jak się okazuje, ponad połowa przyjeżdżających do Polski gości zagranicznych zostaje tu od 1 do 3 dni. Tylko mieszkańcy wymienionych wyżej krajów zamorskich zostają w większości na dłużej niż 8 dni (ponad 60% z nich). Podczas tych pobytów zatrzymują się jednak zwykle u rodziny lub znajomych – nie korzystają z usług hoteli lub innych obiektów noclegowych. Hotele i motele cieszą się jednak największym zainteresowaniem, korzysta z nich prawie 3% turystów zagranicznych więcej w porównaniu z 2004 rokiem.

Wykres (źródło - Instytut Turystyki) obrazuje ile procent przyjeżdżających z poszczególnych krajów nocuje w hotelach lub motelach, pensjonatach, kwaterach prywatnych i u rodziny lub znajomych. Jak się okazuje hotele cieszą się największym zainteresowaniem wśród mieszkańców starych państw Unii Europejskiej.

Szacuje się, że łączne wpływy w związku z przyjazdami cudzoziemców do Polski wyniosą około 6,1 mld dolarów w skali całego roku (wzrost o około 5,4%). 3,1 mld z tej kwoty przypada na wydatki turystów, a 3 mld na wydatki odwiedzających jednodniowych. Z analiz wynika, że ceny za usługi i towary są wciąż atrakcyjne dla obcokrajowców. Około 40% wszystkich pieniędzy, jakie turyści wydali w Polsce pozostało w kasach hotelowych, 20% w obiektach gastronomicznych.

Instytut Turystyki prognozuje, że w latach 2005-2007 wzrost liczby przyjazdów turystów do Polski wyniesie ponad 5%.

Joanna Załęska - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000