Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
23.11.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Serwis hotelarski
Projekt funkcjonalny

Tworząc od podstaw nowy hotel lub restaurację należy pamiętać, że mamy niepowtarzalną szansę zaprojektowania miejsca, które nie będzie miało wad. Miejsca w którym optymalnie zaplanowana przestrzeń stworzy jak najlepsze warunki obsługi gości i, co równie istotne, jak najdogodniejsze warunki pracy personelu. Istnieje wiele hoteli i restauracji, w których praca załogi jest do tego stopnia utrudniona niewłaściwym rozplanowaniem przestrzeni, że odbija się to na jakości usług, a co za tym idzie na finansach firmy. Bardzo rzadko zaś zdarzają się możliwości poprawienia rozkładu budynku. Wszelkie późniejsze poprawki są także niezwykle kosztowne.





Błędów takich można uniknąć tworząc równolegle z projektem architektonicznym – projekt funkcjonalny. Po określeniu bazowych założeń projektowanego obiektu, na których podstawie powstaje projekt architektoniczny – należy „zbudować” dokładną koncepcję całego obiektu. Koncepcja ta winna zawierać szczegółowe informacje o planowanych funkcjach obiektu, takie jak:


· planowana oferta usług, na podstawie której planowana jest ilość i wielkość pomieszczeń obiektu takich, jak restauracje, bary, sale wielofunkcyjne, magazyny, rozwiązania technologiczne kuchni i zaplecza gastronomii etc.


· planowana ilość pracowników, co pozwoli na określenie ilości i wielkości oraz wyposażenia szatni i toalet dla personelu oraz pomieszczeń socjalnych


· planowane wyposażenie zgodne z zaprojektowaną ofertą usług, pozwalające na określenie wielkości pomieszczeń, rodzaju traktów komunikacyjnych pionowych i poziomych, miejsc przechowywania sprzętu ruchomego i sprzętu drobnego


· plan organizacji obsługi obiektu pozwalający na optymalne rozwiązanie przebiegu traktów komunikacyjnych, rozwiązań transportu sprzętu i produktów, etc.


· przewidywane obłożenie hotelu i sal wielofunkcyjnych oraz gastronomii pozwalające na planowanie proporcji pomiędzy wielkościami lobby hotelowego, baru restauracji, sal wielofunkcyjnych i powierzchni przed salami, używanymi podczas przerw w konferencjach





Takie informacje uzupełnione setkami dalszych szczegółów pozwalają na opracowanie szczegółowego „obrazu” nie istniejącego jeszcze obiektu. Architekt nadaje temu obrazowi kształt budynku. Podczas tworzenia projektu architektonicznego plan funkcjonalny jest modyfikowany stosownie do ograniczeń związanych z rodzajem materiału, wymaganiami technologii czy kosztem poszczególnych fragmentów planowanej inwestycji napotykanych przez architekta.





Dobry plan funkcjonalny można opracować jedynie w ścisłej współpracy z praktykami z każdej części branży hotelarskiej. Osoby pracujące na co dzień w hotelach potrafią uniknąć pułapek w postaci zbyt długich dróg transportu sprzętu wewnątrz hotelu, niedogodnego zlokalizowania zmywalni, braku lub niewłaściwego rozwiązania magazynów podręcznych itp.


Dobry projekt funkcjonalny daje nadzieję na stworzenie hotelu zarówno przyjaznego dla gości, jak też łatwego do obsługi przez pracowników.











Autor:


Consultus Sp. z o.o.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000