Sofitel Warsaw Victoria ma nowego Szefa Kuchni – Macieja Majewskiego, młodego i utalentowanego kucharza, który całe swoje zawodowe doświadczenia zdobywał w restauracjach Grupy Hotelowej Orbis. Chef de cuisine w Sofitel Warsaw Victoria to ukoronowanie jego kariery, którą 10 lat temu rozpoczał jako kucharz w hotelu ibis w Poznaniu. Maciej Majewski kontynuuje najlepsze tradycje francuskiej i polskiej kuchni w Sofitel Warsaw Victoria, wzbogacajac ją o oryginalne dania inspirowane egzotycznymi podróżami oraz kuchnią molekularną.
Maciej Majewski to jeden z młodszych szefów kuchni ekskluzywnych hoteli w Warszawie, który jednak doskonale zna zarówno najwyższe standardy gotowania i serwowania dań, jak i wyrafinowane upodobania gości. Prowadzone przez niego wcześniej restauracje w Novotel Kraków Centrum, ibis Kraków Centrum, ibis Częstochowa, ibis Poznań były pozytywnie oceniane zarówno przez dyrektorów hoteli, jak i ich gości. Do jego obowiazków, jako Szefa Kuchni, należał : tworzenie menu dla poszczególnych restauracji oraz menu okolicznościowych na imprezy specjalne i bankiety,nadzór nad przygotowaniem dań, organizacja pracy kuchni – z uwzglednieniem budżetów, zamówień, pracy zespołu, szkolenia kucharzy, a także kreowanie pozytywnych relacji z gośćmi. Majewski jest ceniony za konsekwentne utrzymywanie najwyższej jakości pracy swoich kuchni oraz serwisów, za które jest odpowiedzialny, a także oryginalne podejście do kulinarnej tradycji.
"Gotowanie dla mnie to sztuka, która – by smakowała – musi mieć bardzo mocne podstawy: wiedzę, doświadczenie, doskonałej jakości produkty oraz wyobraźnię w wykorzystaniu potencjału naszych czasów np. kuchni molekularnej. Dla moich gości wizyta w restauracji powinna być ciekawym i absorbującym spotkaniem z nowymi, choć pozornie znanymi już daniami. Na talerzu odkrywają nowe smaki... tak widzę moją rolę Szefa Kuchni" – mówi Maciej Majewski.
Majewski z wielką pasją kreuje pracę kuchni – już na etapie menu, które zawsze wzbogaca o dania sezonowe i inspirowane nowościami współczesnej gastronomii. Wzorem najlepszych i najmodniejszych restauracji na świecie – jest to kuchnia autorska, która łączy najlepsze tradycje klasyczne, z nouvelle cuisine, wzbogacone o polskie akcenty. Tak powstają oryginalne dania à la Majewski, które można spróbowac tylko w Sofitel Warsaw Victoria.
Na wiosnę nowy Szef Kuchni zaprasza do restauracji Canaletto na pięć dań ze szparagani w roli głownej – z popisową Sałatką ze szparagów za płatkami parmezanu, oliwą truflową i wisniowymi pomidorkami na buraczanym carpaccio. To danie to przykład twórczej interpretacji dobrze znanych składników, które podane według przepisu Macieja Majewskiego tworzą nowa jakość.
Maciej Majewski w życiu prywatnym ma udaną rodzinę i dwójkę dzieci. A oprócz kuchni, która jest jego wielką pasją – w wolnych chwilach oddaje się swojemu hobby – piłce nożnej.
Sofitel – to najbardziej prestiżowa marka sieci hotelowej Accor i jedna z najbardziej ekskluzywnych na rynku międzynarodowym. Nowe oblicze luksusowej gościnności, przywilej przebywania w niezwykłych miejscach na całym świecie – tak najkrócej można ją scharakteryzować. Reprezentuje ona 126 hoteli w 40 krajach świata. Hotele Sofitel powstają tylko w dużych metropoliach i są w stanie sprostać oczekiwaniom najbardziej wymagających klientów - ludzi biznesu oraz szukających odpoczynku i relaksu turystów. Wyróżniają się klasą, wyrafinowaną elegancją, słyną z pięknych wnętrz aranżowanych przez znanych dekoratorów, stref odnowy biologicznej na najwyższym poziomie, restauracji dla smakoszy czy w niektórych przypadkach centrów dla golfistów. W Polsce hotelami marki Sofitel zarządza Grupa Hotelowa Orbis, której Accor jest partnerem strategicznym.
Więcej informacji:
Danuta Podgórska:
tel.: 22 644 43 40,
kom: 602335264
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.