Największa w Polsce impreza wystawiennicza adresowana do branży HoReCa, goszcząca czołowych producentów i dostawców produktów dla gastronomi z kraju i z zagranicy, 20 tys. odwiedzających a także widowiskowe konkursy i praktyczne warsztaty. To wszystko w już w dniach 23-25 marca 2011r. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie, podczas XV jubileuszowych Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro.
Kompleksowość i prestiż
To międzynarodowe wydarzenie o uznanej marce stwarza możliwość zakupu produktów w specjalnych targowych cenach, porównania ofert renomowanych firm, zapoznania się z rynkowymi nowościami oraz zdobycia najnowszej wiedzy. Podzielona na 4 grupy tematyczne oferta wystawców obejmuje: sprzęt, meble i akcesoria do kompleksowego wyposażenia i sprawnego funkcjonowania zaplecza kuchennego, żywność i napoje dla gastronomii, wyposażenie sal restauracyjnych i barów oraz pełen zakres urządzeń i produktów do profesjonalnego parzenia i serwowania kawy.
Największe sławy, kulinarne show
Jak co roku, Targi EuroGastro organizowane są przy współpracy z najważniejszymi stowarzyszeniami i instytucjami branżowymi a także z autorytetami z branży – mistrzami sztuki kulinarnej. Dzięki temu towarzyszyć im będą wyjątkowe pokazy, warsztaty i emocjonujące konkursy.
Już pierwszego dnia odbędzie się VI Festiwal Kuchni Greckiej, którego pomysłodawcą i organizatorem jest Theofilos Vafidis, znany wszystkim z licznych występów i programów telewizyjnych, Ekspert i Doradca Kulinarny. Ideą Festiwalu jest zachęcenie do „eksperymentowania” na „polskim stole” oraz propagowanie w Polsce kuchni greckiej i oryginalnych greckich receptur wśród restauratorów, szefów kuchni i kucharzy.
W Festiwalu Kuchni Greckiej weźmie udział 12 ekip z całej Polski, których zadaniem będzie przygotowanie dania z wykorzystaniem greckich produktów. Uczestnikami mogą być tylko polscy kucharze. W międzynarodowym Jury konkursowym zasiądą znani Szefowie Kuchni z Polski i zagranicy m.in. Prezes i V-ce Prezes Klubu Szefów Kuchni Ateny.
Drugi dzień targów zapowiada się również gorąco i smakowicie bowiem rusza kolejna edycja autorskiego konkursu Mistrza Kuchni Roberta Sowy - Kulinarny Talent 2011. Konkurs jest formą aktywizacji oraz stymulacji rozwoju zawodowego młodych i ambitnych adeptów sztuki kulinarnej, a także poszukiwania nowych kierunków w gastronomii. Podczas niego wyłonione zostaną wybitne młode talenty, a wyznacznikami ich twórczej pracy będzie innowacyjność i niebanalne połączenia składników i smaków. Na zwycięzców czekają prestiżowe nagrody, a w jury zasiądą znani i lubiani krytycy kulinarni oraz gwiazdy show biznesu.
Trzeci dzień będzie nie lada gratką dla miłośników przyjęć na świeżym powietrzu. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni przygotowuje na ten dzień coś, co zrewolucjonizuje nasze podejście do popularnego od kilku lat w Polsce grillowania. Targi spowije zapach wędzonego w gorącym ogniu mięsa, ryb i warzyw. Najlepsze w naszym kraju drużyny barbecue przedstawią tajemnice i sposoby przyrządzania aromatycznych dań od momentu ich przygotowania poprzez pieczenie aż do samego podania. Poznamy wymyślne receptury, charakterystyczny posmak dań opalanych specjalnym rodzajem drewna oraz śmiałe kompozycje smakowe, które będzie można później wykorzystać na własnym garden party. Na naszych oczach grill kojarzony do tej pory z opiekaniem kiełbasy stanie się sztuką.
Jak co roku na targach nie zabraknie również odrobiny teorii. Pierwszego dnia organizatorzy zapraszają przedstawicieli placówek żywienia zbiorowego a także firm cateringowych na cykl wykładów na temat tego co o żywieniu zbiorowym wiedzieć warto. Eksperci przedstawią zasady prawidłowego przygotowywania posiłków z uwzględnieniem zasad żywienia, prawidłowego procesu technologicznego oraz norm dietetycznych.
Czarna perła EuroGastro
Kawa to jak co roku jeden z kluczowych sektorów ekspozycji Targów EuroGastro.
Zaparzenie doskonałej filiżanki tego czarnego napoju to sztuka wymagająca wiedzy i odpowiednich kwalifikacji.
Tajemnica idealnej kawy tkwi w umiejętności odpowiedniej selekcji, mielenia, parzenia oraz podania tego napoju. Biorąc pod uwagę mnogość gatunków tego trunku, stopni jej palenia, maszyn do espresso czy rodzajów mleka, przygotowanie mistrzowskiej kawy to nie lada wyzwanie.
Najlepsi bariści z kraju zaprezentują swoje umiejętności podczas X SCAE Mistrzostw Polski Baristów, V Polskich Mistrzostw Latte Art oraz III Polskich Mistrzostw Coffee in Good Spirits rozgrywanych w trakcie targów EuroGastro.
Finał X SCAE Mistrzostw Polski Barista, będzie można oglądać ostatniego dnia targów (25 marca). Organizatorem zawodów jest Speciality Coffee Association of Europe (SCAE), dlatego formuła konkursu będzie ściśle związana z zasadami SCAE. Zwycięzca – Mistrz Polski – będzie reprezentował Polskę na Mistrzostwach Świata WBC Barista – Kolumbia 2011.
Wystawcy z tego sektora zaprezentują również najbardziej profesjonalne urządzenia niezbędne do parzenia i serwowania tego trunku, światowe gatunki kawy oraz pokażą nowości rynku kawowego. Na stoisku Akademii Kawy® będzie można zgłębić tajemnicę przygotowywania doskonałej, mistrzowskiej kawy oraz zdobyć wiele cennych informacji na ten temat bezpośrednio od specjalistów.
To prawdziwa uczta smaku i aromatu dla baristów oraz miłośników tego czarnego złota.
Organizatorzy są przekonani, że EuroGastro 2011 będą wydarzeniem, które zachwyci wszystkich uczestników i odwiedzających nie tylko bogatą ofertą i wyjątkowymi pokazami, ale przede wszystkim niezapomnianą atmosferą.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.