Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Serwis hotelarski
Bakterie w Hotelu - gdzie jest ich najwięcej?


Mówiąc o zarazkach czy bakteriach w hotelu na myśl wszystkim przychodzi od razu toaleta czy materac. Tymczasem wcale nie. Okazuje się bowiem, że najwięcej bakterii e. coli jest na pilocie do telewizora.

Charles Gerba (nazywany Doktorem Bakterią), amerykański mikrobiolog z Uniwersytetu Arizony, przeprowadził badania, z których wynika, iż najbardziej zanieczyszczonym przedmiotem w pokoju hotelowym jest pilot do telewizora.
- "Podejrzewam, że nikt nigdy nie zaprząta sobie głowy myciem pilota, a używa go 98% gości" - mówi naukowiec.

Bakterie e. coli mogą powodować wiele schorzeń:

  • są najczęstszą przyczyną zakażeń (60-80%) dróg moczowych,
  • są drugim czynnikiem etiologicznym, po Streptococcus agalactiae, wywołującym zapalenie opon mózgowych u noworodków,
  • powodują zapalenie otrzewnej,
  • mogą wywołać zapalenia płuc,
  • e.coli mogą spowodować również zakażenie prowadzące do groźnej dla życia ludzkiego sepsy.

Żeby uniknąć zachorowania, mikrobiolog radzi, aby przed użyciem pilota w hotelu przetrzeć go nawilżaną chusteczką lub owinąć folią. - Jeśli nie ma jej pod ręką, zawsze można użyć czepka prysznicowego lub prezerwatywy - proponuje nieco dowcipnie naukowiec.

Pamiętajmy jednak, iż medialne przekazy Doktora Bakterii są jego formą promocji. Nie powinien nas dziwić fakt, iż na pilocie jest dużo bakterii, bowiem jest to przedmiot używany podobnie jak telefon komórkowy, który według innym badań jest największym siedliskiem bakterii przy każdym z nas (nic w sumie dziwnego - z telefonu korzysta się dziś wszędzie, czy w toalecie, czy transporcie miejskim, a nie myje/nie dezynfekuje się go wcale). Także wewnętrzna klamka w pokoju hotelowym wskazywana była jako częste siedlisko nieprzyjaznych mikrobów, gdyż zwykle była rzadko myta, a i tak dotykali jej wszyscy włącznie z personelem sprzątającym.

Zatem i pilota i klamkę(-ki), a może także inne tego typu miejsca (przełączniki światła, zamki, uchwyty, podręczne wieszaki) należy od czasu do czasu starannie przeczyścić, a bakterii nie ma co się obawiać - one są i tak wszędzie i nasze organizmy z ogromną większością z nich sobie doskonale radzą.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000