Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
HotelManager.pl
Strona Główna
W Twoim Hotelu
Gastronomia hotelowa
SPA i rozrywka w hotelu
Czystość w hotelu
Nowe technologie
Architektura i design
Wyposażenie
Obsługa klienta
ISO & HACCP w hotelu
Zarządzanie
Marketing hotelu
Inwestycje hotelowe
Finanse i Ubezpieczenia
Prawo
Forum
Wywiad z ...
Forum dyskusyjne
Media i Komunikacja
Targi i wystawy
Konkursy i pokazy
Wydawnictwa branżowe
Encyklopedia
Produkty dla hotelu
Firmy dla hotelu
Hotele w Polsce
Restauracje w Polsce
Who is who
Stowarzyszenia
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Obsługa klienta
Rezerwacje hoteli przez Internet

Jeśli klienci hotelu rezerwują noclegi przez Internet i płacą kartą, sprzedawca usługi musi jasno określić warunki transakcji.
 
Kiedy klient rezerwuje noclegi w hotelu za pośrednictwem Internetu, podaje numer swojej karty płatniczej i zgadza się na jej obciążenie opłatą za usługę. Tego typu operacje są bezpieczne – na przykład w Polsce sprzedawca usługi, na którego konto trafiają płatności, nie zna danych z karty. Otrzymuje jedynie informacje z centrum rozliczeniowego o przebiegu transakcji.
 
Ale w innych krajach sytuacja jest nieco odmienna i numery kart trafiają do sprzedawców usług noclegowych. Należy zatem uważać – właściciel obiektu ma obowiązek przedstawić rzeczywistą jakość usługi. Niedopuszczalne jest, aby w ofercie, która prezentuje noclegi w tanim hotelu, umieszczać zdjęcia luksusowych obiektów. Taka sytuacja może – i powinna – wzbudzić podejrzenie klienta. Trzeba przy tym pamiętać, że gdy oferta nie odpowiada rzeczywistości, a gość hotelowy nie wiedział o tym przed dokonaniem transakcji (ponieważ nie widział na żywo hotelu), może wystąpić o zwrot pieniędzy.
 
Kiedy rację ma klient...
 
Kiedy klient ma prawo do reklamacji usługi i transakcji? Zdarzają się sytuacje, gdy goście po przyjeździe do hotelu nie otrzymują usług, za jakie zapłacili i opuszczają obiekt. Wówczas najczęściej właściciele hoteli obciążają ich karty opłatą za zarezerwowany i niewykorzystany pobyt. Właśnie wówczas klient ma prawo do reklamacji, ponieważ hotel w ofercie fałszywie przedstawił warunki pobytu. Ważne jest zatem, aby hotele rzetelnie informowały swoich gości o tym, jakiego rodzaju i jakiej jakości usługi oferują po danej cenie.
 
Jednak, jak podaje Rzeczpospolita, sytuacje, w których klienci reklamują jakość otrzymanych usług i pobrane za nie opłaty, zdarzają się rzadko. Hotele zazwyczaj nie naliczają opłat, gdy nie mają do tego prawa. Częściej reklamacje związane są z nieświadomością użytkowników kart płatniczych. Warto zatem przedstawiać klientom jasny regulamin świadczenia usług hotelowych, który goście powinni dokładnie przeczytać, zanim go podpiszą – to znaczy zanim zaakceptują warunki transakcji dokonywanej w Internecie.
...a kiedy hotel
 
Klienci często reklamują nieuzasadnione – ich zdaniem – obciążenia kart płatniczych, dokonywane przez hotele. W rzeczywistości reklamacje te są niekiedy bezzasadne. Hotel może obciążyć gościa dodatkowymi opłatami w następujących sytuacjach:
  • Klient dokonał rezerwacji, ale nie skorzystał z noclegu – hotel może obciążyć jego rachunek, jeśli gość nie odwołał rezerwacji w ustalonym w regulaminie terminie. Gdy właściciel karty przekroczy obowiązujący termin, hotel obciąży jego rachunek, zazwyczaj w wysokości opłaty za jeden nocleg.
  • Klient skorzystał z dodatkowych usług świadczonych przez hotel (na przykład płatnej telewizji), ale gdy się wymeldowywał, recepcjonista nie dopisał ich do rachunku. Nawet kilka tygodni czy miesięcy po zakończeniu pobytu gościa w obiekcie hotel może obciążyć kartę takimi opłatami.
  • Klient dokonał zniszczeń w hotelu – hotel może obciążyć kartę gościa rachunkiem za usunięcie szkód wyrządzonych przez niego w obiekcie noclegowym nawet kilka miesięcy po zakończeniu pobytu klienta w hotelu. Trudno jest z góry ustalić dokładnie koszty napraw, zatem hotel obciąża gościa dopiero wtedy, gdy sam otrzyma fakturę za remont.
Dlaczego goście składają reklamacje
 
Skąd biorą się reklamacje klientów, gdy dojdzie do którejś z wyżej wymienionych sytuacji? Gdyby goście hoteli, rezerwujący noclegi przez Internet, dokładnie czytali warunki zawarcia transakcji, mogliby uniknąć późniejszych niespodzianek. Zazwyczaj jednak po prostu szybko wypełniają formularz rezerwacji, nie czytając go. Często też, gdy rezerwują noclegi poza granicami Polski, nie są w stanie zrozumieć obostrzeń wprowadzanych przez hotele – aby pojąć zawiłości regulaminu napisanego w języku angielskim, niemieckim, francuskim czy innym, trzeba dobrze posługiwać się językiem – nie wystarczy tu podstawowa znajomość.
 
Ponadto często klienci nie zdają sobie sprawy z tego, że jeśli płacą własną kartą za usługę dla krewnego bądź znajomego, to ponoszą za nią odpowiedzialność – gdy siostra, kuzyn, bratanek, mama, syn czy przyjaciel znajdą się w którejś z trzech omówionych wyżej sytuacji, usługodawca obciąży nie ich, tylko właściciela karty.

PBJ

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
Copyright by Gastrona.pl 2000