Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
HotelManager.pl
Strona Główna
W Twoim Hotelu
Gastronomia hotelowa
SPA i rozrywka w hotelu
Czystość w hotelu
Nowe technologie
Architektura i design
Wyposażenie
Obsługa klienta
ISO & HACCP w hotelu
Zarządzanie
Marketing hotelu
Inwestycje hotelowe
Finanse i Ubezpieczenia
Prawo
Forum
Wywiad z ...
Forum dyskusyjne
Media i Komunikacja
Targi i wystawy
Konkursy i pokazy
Wydawnictwa branżowe
Encyklopedia
Produkty dla hotelu
Firmy dla hotelu
Hotele w Polsce
Restauracje w Polsce
Who is who
Stowarzyszenia
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
SPA i rozrywka w hotelu
Baseny kąpielowe - atrakcja i odpowiedzialność


Basen w hotelu czy pensjonacie to niewątpliwie inwestycja, która podnosi atrakcyjność i prestiż obiektu. Aby pieniądze w niego zainwestowane nie były zmarnowane, decyzje powinny być przemyślane.

Inwestor, podejmując decyzję o budowie basenu kąpielowego, staje wobec problemów co do wyboru metody uzdatniania wody, konstrukcji niecki, doboru atrakcji, tak aby basen był atrakcyjny, jakość wody najwyższa, a jednocześnie koszty inwestycyjne i eksploatacyjne do zaakceptowania.

Poniżej przedstawiono krótki przegląd możliwości.

Podział basenów
Baseny podzielić można w zależności od lokalizacji, konstrukcji i funkcji, jakie mają spełniać, w sposób następujący:

  • przydomowe, hotelowe i rehabilitacyjne, publiczne;

  • kryte, otwarte;

  • sportowe, rekreacyjne, wielofunkcyjne.

Baseny przydomowe to na ogół niewielkie obiekty - od 4 do 12 m długości i 3 do 6 m szerokości. Dobór atrakcji i technologii zależy od życzeń i możliwości właściciela.

Baseny hotelowe to obiekty pod względem wielkości pośrednie między prywatnymi a publicznymi, a co do doboru urządzeń i technologii traktowane jak baseny publiczne.

Baseny publiczne to na ogół duże obiekty o wymiarach 25x12,5 m do 50x25 m przeznaczone do sportów pływackich lub inne do rekreacji dla dużej liczby klientów.

Podział basenów na kryte i otwarte nie wymaga komentarza, oczywiste są także ich zalety i wady. Baseny otwarte używane mogą być tylko w sezonie letnim, lecz w realizacji są dużo tańsze.

Trzecie kryterium podziału to funkcje jakie ma on spełniać. Jeśli chodzi o hotel najbardziej sprawdzają się baseny rekreacyjne z wieloma atrakcjami lub wielofunkcyjne tj. również z możliwością amatorskiego uprawiania sportu.

Przepisy i normy
Projektując i budując basen należy stosować się do odpowiednich norm i wytycznych projektowych. Największą swobodę ma w tym zakresie inwestor prywatny, a najbardziej rygorystycznie stosowane powinny być normy przy realizacji basenów do użytku publicznego.

W tym momencie trzeba stwierdzić wyraźnie, że basen w hotelu czy pensjonacie to basen do użytku publicznego!

Poniżej wymieniono najważniejsze rozporządzenia i normatywy stosowane przy budowie basenów publicznych.

  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 listopada 2002 r. w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. nr 203, poz. 1718)

  • Rozporządzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 27 stycznia 1994 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy stosowaniu środków chemicznych do uzdatniania wody i oczyszczania ścieków (Dz. U. nr 21, poz. 73)

  • Rozporządzenie Rady Min. z dnia 19 maja 1999 r. w sprawie warunków wprowadzania ścieków do urządzeń kanalizacyjnych stanowiących mienie komunalne (Dz. U. nr 50, poz. 501);

  • „Wymagania sanitarno–higieniczne dla krytych pływalni” Wyd. PZiTS. Opr. mgr inż. Cz. Sokołowski;

  • Norma DIN 19643/2000. Uzdatnianie wody w basenach kąpielowych cz. 1-4.

Niecki basenowe
Rozpoczynając planowanie, zaczynamy zwykle od niecki. Niecka może być wykonana z:
  • betonu wyłożonego folią,

  • betonu wyłożonego ceramiką,

  • tworzywa sztucznego,

  • stali szlachetnej.

Wojciech Staniaszek, Ewa Dąbrowska

Mój Hotel Gold nr 14 rok 2
 [ 1 ]  2 następnanastępna strona (2 z 2)


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
Copyright by Gastrona.pl 2000