Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
15.05.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Serwis hotelarski
Pożar w hotelu !!!

Co należy zrobić aby zwiększyć do maksimum bezpieczeństwo gości ???

Właściciel, zarządca lub sam użytkownik ma obowiązek zapewnienia gościom odpowiednich warunków ewakuacji. Obiekt musi posiadać wskazaną liczbę wejść ewakuacyjnych. Wyjścia te, powinny mieć odpowiednią szerokość i długość. Bardzo ważna jest wydzielona droga ewakuacyjna, która powinna być zabezpieczona przed zadymieniem. Każdy hotel  musi posiadać odpowiednie oświetlenie, a już niedługo sygnalizację dźwiękową. Bardzo istotnym jest również aby w każdym z pokoi hotelowych powinien być umieszczony plan ewakuacyjny.







Niezbędną staje się w takich sytuacjach jak pożar instrukcja bezpieczeństwa przeciwpożarowego. Zawiera ona wskazania: co zrobić aby do pożaru nie dopuścić i jak się zachować jeśli już wybuchł. Plan ewakuacyjny to przybliżony układ budynku z zaznaczeniem miejsc, w których umieszczone są sprzęt gaśniczy i inne urządzenia ratownicze. Już niebawem każdy właściciel hotelu będzie musiał zainstalować ostrzegawcze systemy dźwiękowe. Uruchamiają się one na wypadek pożaru. Obiekty, które zostaną zakwalifikowane do zainstalowania w nich takich systemów to takie, które są wysokie i wysokościowe ( mają powyżej 25 metrów) lub maja ponad 200 miejsc noclegowych. Licząc od dnia wejścia rozporządzenia w życie, użytkownicy będą mięli dwa lata na zainstalowanie urządzeń ostrzegawczych. Nawet w zakładach przemysłowych szczególnie zagrożonych pożarem wyznacza się osoby – specjalistów ds. przeciwpożarowych- , które odpowiedzialne są za kontrolę bezpieczeństwa. Każdy ze specjalistów według projektu nowelizacji rozporządzenia ministra spraw wewnętrznych i administracji będzie musiała co 5 lat przejść okresowe szkolenie. Jednostka organizacyjna, w której należy odbyć takie szkolenie wyznaczona jest przez komendanta głównego Państwowej Straży Pożarnej.






Również podczas prac budowlanych szczególnie zagrożonych pożarem wskazane jest wyznaczenie osoby odpowiedzialnej za ochronę przeciwpożarową. W kontrolowanych obiektach m. in. w hotelach, ilość środka gaśniczego przypadającego na powierzchnię często wielokrotnie przewyższa normy. Należy jednak pamiętać, że liczba gaśnic w obiekcie nie zależy tylko od jego powierzchni. Istotnym czynnikiem może być odległość do najbliższej gaśnicy z każdego miejsca, w którym może przebywać człowiek. Według projektu odległość ta nie będzie mogła przewyższać trzydziestu metrów. Dostęp do gaśnicy będzie musiał mieć szerokość co najmniej metra. Sprzęt gaśniczy powinien być poddawany systematycznej kontroli. Każdy budynek powinien spełniać podstawowe wymagania ochrony przeciwpożarowej, m. in. mieć odpowiednią odporność na pożar. Przeważnie decyzja o zastosowaniu specjalistycznych urządzeń przeciwpożarowych jest podejmowana przez inwestorów po zasięgnięciu opinii rzeczoznawcy do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych. Wymagania przepisów budowlanych, również dotyczące zabezpieczeń przeciwpożarowych, stosuje się w wypadku przebudowy, modernizacji lub zmiany sposobu użytkowania obiektu. Także gdy zagrażają one życiu ludzi.
na podst. prasy krajowej
Izabela Kłos


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000