Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.05.2024
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Serwis hotelarski
Na Starym Rynku ruszyła budowa hotelu z czterema gwiazdkami


Po wielu miesiącach wyczekiwania, przy ul. Stary Rynek rozpoczęła się budowa czterogwiazdkowego hotelu „Wiwaldi Junior”. Hotel za 36 mln zł pomieści 159 gości. W środku znajdzie się m.in. 90 pokoi (w tym 20 apartamentów), basen, jacuzzi, sauny i część konferencyjna. Obiekt ma być gotowy w połowie 2011 r. Inwestor na jego budowę otrzymał unijne dofinansowanie w kwocie 14,8 mln zł.

Przypomnijmy, że w połowie lipca ubiegłego roku Zarząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego ogłosił listę beneficjentów środków w ramach projektu „Wzrost potencjału turystycznego regionu”. Władze naszego województwa rozdzieliły łącznie 69,2 mln zł na hotele duże, czterogwiazdkowe i 29,5 mln na obiekty, które chcą zainwestować w podniesienie swojego standardu. Środki na ten cel pochodzą z Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia Mazury 2007 - 2013 ze specjalnie  wyodrębnionej osi turystyka. Dzięki tym funduszom  w naszym województwie powstać mają nowe czterogwiazdkowe obiekty, zostaną także zmodernizowane hotele, restauracje i obiekty już działające.

Fot. Rafał KadłubowskiFot. Rafał Kadłubowski
Jednym z beneficjentów programu jest spółka „Wiwaldi Junior”, która na Starym Mieście, przy ul. Stary Rynek 54-59 zamierza wybudować czterogwiazdkowy hotel. Wartość tej inwestycji to 36,2 mln zł, natomiast dofinansowanie wyniosło 14,8 mln zł.

- Sam pomysł narodził się mniej więcej 4 lata po otwarciu istniejącego hotelu – mówi Michał Walentynowicz, członek zarządu rodzinnej spółki „Wiwaldi Junior”. - Początkowo nastawialiśmy się na grupy turystyczne, ale mając wówczas 19 pokoi nie mogliśmy przyjmować grup autokarowych. Stąd zdecydowaliśmy się na klientów biznesowych. Obecnie posiadamy 20 pokoi i jest to wciąż niewystarczająca ilość. Narodziła się więc idea budowy większego hotelu.

Budowa hotelu na Starówce planowo miała ruszyć jeszcze w wakacje 2009 r. Jednak przeciągające się procedury formalne spowodowały, że Urząd Marszałkowski podpisał umowy z beneficjentami dopiero pod koniec minionego roku.

- Na plac budowy weszliśmy ponad tydzień temu. Na razie do prac porządkowych i organizacyjnych pogoda nie ma dla nas większego znaczenia. Od momentu kiedy postawimy na placu dźwig, kiedy prace ruszą pełną parą, budowę hotelu przewidujemy na 18 miesięcy – zapowiada Michał Walentynowicz. Bryła budynku składać się będzie z trzech zasadniczych części: skrzydła hotelowego z rekonstruowanymi fasadami, skrzydła hotelowego współczesnego i zadaszonego dziedzińca. Budynek Hotelu będzie w części rekonstrukcją tzw. „Domu Królewskiego” z XIV w. wraz z przybudówką i oficyną oraz częściowo rekonstrukcją dwóch sąsiednich kamienic pochodzących z XV w.

Hotel będzie budynkiem całkowicie podpiwniczonym. Jego obrys będzie wyznaczony przez zewnętrzną linię murów wykopalisk archeologicznych, zgodnie z zaleceniami miejscowego planu zagospodarowania. Stanowić będzie zwartą bryłę, od poziomu parteru, doświetloną dodatkowo wewnętrznym dziedzińcem, przykrytym przeszklonym dachem na poziomie stropu nad pierwszym piętrem.

W Hotelu „Wiwaldi Junior” znajdzie się 90 pokoi (w tym 20 apartamentów) i 159 miejsc hotelowych, restauracja hotelowa, parking podziemny na 19 samochodów z wjazdem od  ul. Bednarskiej, część sportowa z basenem pływackim o wymiarach 5.5 m x 10 m o głębokości 0.9 m - 1.3 m, jacuzzi, dwiema saunami i salą fitness oraz częścią konferencyjno – rozrywkową, na którą składać się będą dwie sale konferencyjne na 50 i 100 miejsc z możliwością zamiany na sale dyskotekowe, bar z zapleczem, sala bilardowa i toalety.

- Przede wszystkim taką nowością na elbląskim rynku będzie basen. Nie będzie on oczywiście pełnowymiarowy, ale jak na warunki hotelowe w zupełności wystarczy. Na chwilę obecną przewidujemy, że z basenu będą mogli korzystać także mieszkańcy Elbląga – mówi Michał Walentynowicz ze spółki „Wiwaldi Junior”. - Do tego planujemy, dwa, trzy może cztery gabinety odnowy biologicznej. Nie będzie to może pełne SPA, ale będą tego jakieś elementy. Chcemy by w naszym hotelu powstała wielofunkcyjna sala konferencyjna i bankietowa z prawdziwego zdarzenia, jakiej w Elblągu nie ma. Sala będzie mogła pomieścić blisko 300 osób i będzie można, w zależności od potrzeb, podzielić ją na trzy oddzielne salki. Całkowity koszt budowy hotelowca to 36 mln 237 tys. 384 zł.
 
Źródło: www.info.elblag.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000