Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Serwis hotelarski
Gorzowski Czerwony Spichlerz sprzedany


263 tys. zł zapłaci Baltik Investment za Czerwony Spichlerz. Gorzów od kilku lat sprzedawał ten budynek. Nareszcie się udało.
 
Czerwony Spichlerz to wpisana do rejestru zabytków trzykondygnacyjna nieruchomość z piwnicą w centrum Gorzowa. Dziś popada w ruinę. Od kilkunastu lat stoi niezagospodarowana. Tylko w ciągu dwóch ostatnich lat - po informacjach o zbliżającej się wielkimi krokami budowie galerii handlowej Nova Park - miasto próbowało sprzedać obiekt cztery razy. Konserwator zabytków zezwolił już nawet na zmiany we wnętrzu i dostosowanie wysokości kondygnacji do współczesnych wymogów budowlanych. Długo się nie udawało, choć oferta sprzedaży obiektu wydawała się ciekawa: dobre warunki zakupu, niewygórowana cena i naprawdę dobra lokalizacja. Z drugiej strony, na inwestycję w obiekt trzeba będzie włożyć nieporównywalnie większe nakłady finansowe.

Wczoraj w końcu udało się sprzedać zabytek. Znalazł się chętny, który ma pomysł na renowację Czerwonego Spichlerza. Powstanie tam hotel i restauracja.

Wybuduje go gorzowska spółka Baltik Investment, która została powołana specjalnie po to, aby poprowadzić inwestycję w zabytkowym obiekcie przy ul. Grobla. Obecny na czwartkowym przetargu przedstawiciel inwestora Tomasz Kuryło tłumaczył, że zagospodarowanie tego pięknego budynku powinno być dobrym interesem. - Zawarcie jest dobrym miejscem na inwestycje, sam pochodzę z tej dzielnicy. Trzeba wspierać tereny mniej zagospodarowane - powiedział Kuryło, który był jedynym uczestnikiem przetargu.

Cena uzyskana w przetargu to 404 tys. zł, ale inwestor zapłaci mniej. - Na część nieruchomości wpisaną do rejestru zabytków cenę obniżono o 50 proc. i w związku z tym do kasy miasta wpłynie 263 tys. zł - mówi rzeczniczka gorzowskiego magistratu Anna Zaleska.

Umowa z inwestorem zostanie podpisana w ciągu najbliższych trzech tygodni. Pojawią się tam zapisy zobowiązujące nabywcę do rozpoczęcia remontu Czerwonego Spichlerza w ciągu dwóch lat od daty zawarcia umowy. Wszelkie prace w zabytkowym obiekcie będą musiały zostać zakończone do sierpnia 2015 r. Każdy rok zwłoki będzie oznaczał 50 tys. zł kary dla inwestora.

Takie zasady przy sprzedaży popadających w ruinę zabytków gorzowski magistrat stosuje od niedawna. – Dla inwestora to motywacja. Dla nas gwarancja, że nieruchomość nie będzie dalej niszczała i zostanie szybko zaadaptowana – argumentowała Barbara Napiórkowska, dyrektor miejskiego wydziału gospodarki nieruchomościami.

Budynek wybudowano w pierwszej połowie XIX w. Był typowym magazynem zbożowym. Po II wojnie światowej służył gminnej spółdzielni. W 1991 r. został sprzedany, ale nowy właściciel nie wywiązał się z umowy i w 1997 r. miasto na drodze sądowej odebrało budynek. Od tego czasu jest on obciążony hipoteką.

W kolejnych latach pojawiały się różne pomysły na zagospodarowanie spichlerza. W 1999 r. radny Mieczysław Rzeszewski postulował urządzenie w tym miejscu muzeum miejskiego. Potem były kolarz Zenon Jaskuła prowadził z miastem rozmowy o ewentualnym kupnie posesji w imieniu warszawskiej spółki Mapei, która chciała uruchomić w nim lokal łączący funkcje biurowe z wystawienniczymi. Przed siedmioma laty pojawił się inwestor z Niemiec zainteresowany urządzeniem w zabytku galerii dla młodych artystów. Nic z tych planów nie wyszło.

Źródło: Gazeta Wyborcza Gorzów

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000