Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
08.05.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Serwis hotelarski
Alterco inwestuje w Hotel Francuski w Krakowie


Spółka Alterco objęła 50 proc. udziału w spółce Emir 19, która nabędzie od Gupy Orbis Hotel Francuski znajdujący się na Starym Mieście w Krakowie. Spółka Alterco wystąpiła w charakterze integratora inwestycyjnego.

Zabytkowy hotel będzie eksploatowany wspólne ze znaną, polską rodziną restauratorów – klanem Gesslerów.

Spółka Emir 19, którego 50-procentowym udziałowcem jest Alterco, nabędzie 26 września od Grupy Orbis czterogwiazdkowy Hotel Francuski – nieruchomość położoną w historycznym centrum Krakowa. Przekazanie nieruchomości nabywcy nastąpi 30 września 2011 roku. Transakcja jest wynikiem realizacji strategii „Orbis” S.A., mającej na celu restrukturyzację portfela nieruchomości. Jednym z kluczowych elementów strategii jest koncentracja działalności spółki na zarządzaniu średnimi i dużymi obiektami hotelowymi.

Spółka Emir 19 będzie właścicielem obiektu, natomiast jego eksploatacją zajmie się spółka Emir 20. Działalność hotelowa oraz gastronomiczna nie bez powodu zostanie przekazana do spółki Emir 20. Posiada ona bowiem wyjątkowe kompetencje w zakresie działalności hotelowej i gastronomicznej - prezesem Spółki jest Adam Szczęsny Gessler, syn znanego i cenionego w Polsce i w świecie restauratora. Model współpracy pomiędzy spółką Emir 20, a Emir 19 zakłada dzierżawę Hotelu Francuskiego. Uzyskane środki finansowe właściciel obiektu przeznaczy na obsługę kredytu oraz pożyczek zaciągniętych od udziałowców.

Alterco konsekwentnie realizuje swoją strategię polegającą na inwestowaniu w spółki posiadające atrakcyjne nieruchomości. Ich eksploatacje przekazuje podmiotom legitymującym się stosownymi kompetencjami i doświadczeniem.

Działania inwestorów, w pierwszej kolejności, skoncentrują się na gastronomii. Hotel Francuski zawsze słynął ze świetnej kuchni. Pomimo, iż tradycja ta została przerwana, dzięki zaangażowaniu rodziny Gesslerów, najlepsza kuchnia z pewnością powróci do tego miejsca.

Chcemy przywrócić Krakowowi i jego gościom coś, co niegdyś nazywało się „oberżą”. Oberża to restauracja, gospoda, karczma, przy której znajdują się pokoje hotelowe. To znakomita kuchnia ma wabić gości, dzięki którym Hotel Francuski odzyska niebawem świetność z okresu swoich najlepszych lat. Nadwyżka finansowa wypracowana z działalności operacyjnej będzie sukcesywnie przeznaczana na renowację hotelu – mówi prezes Alterco, Zbigniew Zuzelski.

Hotel, wpisany do rejestru zabytków, w przyszłym roku będzie obchodził 100 lecie istnienia. Trzypiętrowy budynek zaprojektowany przez Zbigniewa Odrzywolskiego, krakowskiego architekta i przedsiębiorcę budowlanego przełomu XIX i XX w., powstał w latach 1911-1912. W momencie rozpoczęcia działalności tj. 1 czerwca 1912 roku, uchodził za najnowocześniejszy krakowski hotel. Obiekt, jak na owe czasy, był bardzo dobrze wyposażony – posiadał m.in. cichobieżne windy, pocztę pneumatyczną, telefony oraz centralne ogrzewanie.

Z uwagi na potrzeby klientów XXI wieku, zostaną przeprowadzone w hotelu niezbędne modernizacje i usprawnienia. Zostaną one zrealizowane z poszanowaniem zabytkowego charakteru obiektu.

Hotel Francuski
oferuje komfortowe warunki mieszkalne w ścisłym centrum Krakowa. Do dyspozycji gości jest 27 pokoi oraz 15 apartamentów. Butikowy charakter obiektu pozwala na obsługę gości hotelowych na najwyższym poziomie. Na potrzeby spotkań biznesowych oraz przyjęć okolicznościowych hotel posiada 2 sale: Olimpijską oraz salę restauracyjną z możliwością aranżacji na salę konferencyjną.

źródło: Horecanet.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000